Evolucija bojnih praporov PKK

Tisti, ki podrobneje spremljate dogajanje v Turčiji, Siriji in Iraku, ste ob posnetkih in fotografijah kurdskih borcev zagotovo opazili trikotne zastave. Te pripadajo vojaškim krilom kurdskega apoističnega (Apo = Abdullah Öcalan) osvobodilnega gibanja, njihovo evolucijo oz. zgodovino je podrobneje mogoče spremljati na blogu Ala Kurdistan. Tukaj in zdaj pa nekaj več o bojnih praporih Kurdske delavske stranke (PKK). Ta ima danes dve glavni vojaški krili: HPG (Hêzen Parastina Gel/People’s Defence Forces) in YJA-STAR (Yekîneyên Jinên Azad yên Star/Free Women’s Units of Ishtar). Drugo, kot je mogoče razbrati že iz imena, sestavljajo izključno gverilke.

Sprva se je vojaško krilo PKK, znano kot HRK (Hêzên Rizgariya Kurdistan/Liberation Units of Kurdistan), borilo pod rumeno-zeleno zastavo z rdečo zvezdo (kombinacija rdeče, zelene in rumene je značilna za kurdsko/apoistično gibanje), pri čemer je bila kratica v spodnji zeleni polovici zastave izpisana v rdeči barvi:

pkkb1

Menjava imena leta 1986 (HRK –> ARGK) je prinesla tudi manjše spremembe na zastavi – kratica ARGK (Artêşa Rizgarîya Gelê Kurdistanê/People’s Liberation Army of Kurdistan) je bila v beli barvi:

pkkb2

Od leta 2000 vojaško krilo nastopa pod imenom HPG. Zastava je brez kratice:

pkkb3

Predhodna zastava YJA-STAR:

pkkb4

Današnji bojni prapor YJA-STAR (površni opazovalci dogajanja ga lahko pomotoma zamenjajo za zastavo sicer tovariških sindžarskih jezidsko-kurdskih enot):

pkkb5

Specialne enote PKK nastopajo pod kratico HPG-HT (Hêzen Parastina Gel-Hêzên Taybet). Na fotografijah ali posnetkih spodnje zastave, ki naj bi pripadala HPG-HT, še nisem zasledil. Mogoče je, da gre za novost.

pkkb6

Skupini YPS (Yekîneyên Parastina Sivîl/Civil Protection Units) in YPS-JIN (ženski oddelki) sta v ospredje prišli šele nedavno, ko je konflikt v Turčiji za nekaj časa izbruhnil tudi v mestih po jugovzhodu države. Gre za mestno gverilo, ki je konec leta 2015 izšla iz urbane militantne mladinske organizacije YDG-H, povezane s PKK. Po nekajmesečnih bojih je turški vojski in policiji urbano gverilo sicer uspelo poraziti, a ne (povsem) uničiti, fokus bojev pa se je spet preselil na podeželje, v gore. Zastava YPS:

pkkb7

Kurdska (levičarska) gverila in s tem PKK je danes morda močnejša in bolj priljubljena kot kdajkoli prej. Daleč od brezmadežne, kot jo hočejo prikazati nekateri, a še dlje od demonskih predstav, ki jih slikajo turški predsednik Erdogan ali kadri dela sirske opozicije.

Brez PKK ne bi bilo uspehov sirskih Kurdov in brez PKK bi o Jezidih na gori Sindžar najbrž govorili v pretekliku. Kljub temu ima precej več sovražnikov – zelo zagrizene tudi med Kurdi – kot prijateljev. In ker boste o PKK v prihodnjih letih zelo verjetno še veliko slišali ali brali, naj bo ta simbolov polna objava v pomoč pri prepoznavanju frakcij v zapletenih konfliktih tam doli na jugu.

 

Advertisements

2 komentarja on “Evolucija bojnih praporov PKK”

  1. Edo Žibrat pravi:

    Zdi se mi, da je kurdski boj za avtonomijo v vseh državah Kurdistana podobna štoriji iz Gospodarja prstanov.
    Zakaj bi se iraški Kurdi pretegnili za sirske ali turške? Sami so bili bitke s Sadamom, zdaj , ko pa imajo končno svojo republiko, Barzani raje sodeluje z okoliškimi voditelji in ustvarja ugodno klimo za 1.kurdsko državo? Mogoče.

    • Dejan Turk pravi:

      Apoisti gradijo radikalno avtonomijo, Barzani konservativno državo. Ideološko in politično rivalstvo. Barzani se še kako zaveda privlačnosti in s tem “nevarnosti” apoističnega gibanja, predvsem za njega samega (od tod napetosti v Sindžarju npr.). V minulih letih je sodeloval pri izolaciji Rojave, sodeluje tudi s Turčijo, čeprav tam proti Kurdom divja vojna. Znotrajkurdska trenja so resna, v prihodnosti lahko hitro eskalirajo. Kot so že v preteklosti.


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s