Prihaja mobilna aplikacija za “patriote”

Pred kratkim sem pisal o tem, da “spletna vojska” Nacionalne fronte in Marine Le Pen zelo dobro razume sodobni politični marketing in novodobno politično propagando. Tudi zato je Marine Le Pen danes na vrhu priljubljenosti po javnomnenjskih anketah in tudi zato ni več mogoče izključiti možnosti, da postane predsednica Francije. Politični aktivizem, prilagojen sodobnemu času, pa še kako dobro razume desni rob. Avstrijski identitarci oz. identitisti so napovedali, da bo kmalu zaživela njihova mobilna aplikacija “Patriot Peer“.

V ozadju zgodbe je Martin Sellner, lider gibanja (Identitäre Bewegung Österreich – IBÖ), in njegova ožja ekipa. 28-letni Sellner živi in študira na Dunaju. Že lep čas je aktiven na družbenih omrežjih. Njegova Facebook stran se ponaša z več kot 12.000 všečki in še več sledilci, posnetki na YouTube kanalu dosežejo več deset tisoč gledalcev, dnevno čivka po Twitterju in snema podcaste. Hja, tudi na Instagramu je prisoten, kako ne bi bil. Piše za nemški desničarski blog Sezession in s somišljeniki prodaja politični material preko spletne trgovine Phalanx Europe (nalepke lahko vidimo tudi na ulicah naših mest). Morda se komu vse to zdi komično, celo neumno, a ni ne prvo ne drugo. Martin Sellner je znamka, znamka s prtljago. Nevarno prtljago. In uspeva mu. Dobro ve, kako v širšo javnost, predvsem med mlade, razširiti ideje, ki jih zastopa. To počne na zelo prefinjen način, z občutkom. Ko ga na ulici sreča starejša gospa – pišem brez podcenjevanja –, v njem vidi idealnega soseda. Mlad, urejen, “evropski” in še brihten je videti.

ibodresden

Martin Sellner kot aktivist in “dokumentarist” med protimuslimansko akcijo v Dresdnu. Vir: Martin Sellner FB

Identitarno oz. identitetno gibanje (več o njem sem pisal TUKAJ) se je iz Francije razširilo praktično po celi Evropi. Posebej močno je v sosednji Avstriji, zametke imamo tudi pri nas. Je viden del protibegunskih shodov in sopotnik strank populistične radikalne desnice. Ksenofobna, islamofobna in nemalokrat odkrito rasistična stališča je zapakiralo v slogane, ki so sprejemljivejši širšim množicam. Govori o “etnopluralizmu”, evropski identiteti in Evropi narodov. Je gibanje, v katerem so pribežališče našli številni odtenki skrajne desnice. Igra na strah in čustva. Znano je po provokativnem uličnem aktivizmu in, o čemer pišem danes, premišljeni spletni propagandi. Sanja, da “tiha večina” – karkoli že to je – končno vstane. Morda prav s pomočjo najnovejše digitalne mode in dosežkov potrošniške družbe, ki jo hkrati kritizira.

pp

Martin Sellner je projekt zagnal preko Kickstarterja, a ga je ta kmalu suspendiral. Vir: Kickstarter

Projekt Patriot Peer so pognali na Kickstarterju, vendar je bila kampanja kmalu suspendirana, kar pa jih, pričakovano, ni ustavilo – denar zbirajo preko svoje spletne strani. Pri čemer le ta, denar namreč, najbrž sploh ni problem. Sellner je potezo Kickstarterja seveda takoj izkoristil v propagandne namene in potožil, da gre za zaroto levice. Kickstarter, The New York Times, avstrijski mediji – vse je pod kontrolo levičarjev, “levičarske mafije”. Skrajni desnici je uspelo obrniti dojemanje medijev. Postaviti stvari na glavo. Elita = levica = množični mediji.

Namen aplikacije je povezati “patriote”. Med seboj, z organizacijami in strankami (glej primere zgoraj: IB, FPÖ, AfD, FNJ, CPAC 2017). Ideja več kot očitno temelji na mitu o “tihi večini”, ki bo zdaj končno dobila orodje za aktivacijo. Zapišejo:

On a radar and a google Maps integration you see all the other users and get in contact with them. On the app you see all patriotic events and meeting points close to you, so that you never walk alone. You can turn yourself visible or invisible on the app, anytime you want.

Ne manjka igričarski moment:

Gamification of networking Every user has a QR-Code and scanner. If you “peer up”, and scan others you earn points and level up. The higher the level, the more points you are “worth” when being scanned. When you visit places like monuments, or patriotic events you also earn points. Being active is rewarded and a lot of achievements and easter eggs, will wait for you in this augmented, patriotic reality of PPeer.

Letaki, transparenti, demonstracije so zelo pomemben del aktivizma, a so prijemi prejšnjega stoletja, pravi Sellner. Zdaj naj bi nastopil čas, da za svojo stvar izkoristijo prednosti novih tehnologij, dodaja.

Predstavitev aplikacije:

Žabec Pepe, ki je postal simbol “alternativne desnice” (lepotno ime za mešanico rasistične, nacionalistične, konservativne, fašistične … desnice), je tudi simbol aplikacije Patriot Peer. Skrajna desnica in z njo identitarno oz. identitetno gibanje je v zagonu. V ofenzivi. Predstavlja se kot alternativa, ki pa to ni. Je le nadgradnja današnjih razmer. Nadgradnja današnjih politik. Nadgradnja rezalnih žic in škandaloznih zakonov o tujcih. Nadgradnja, ki je nadgradila še politični aktivizem.

“Skrajna sredina” je pripravila teren, ki ga skrajna desnica s pridom izrablja. Tudi s pomočjo najnovejših pogruntavščin družbe spektakla. Kje in kaj je alternativa temu?

Advertisements

3 komentarji on “Prihaja mobilna aplikacija za “patriote””

  1. […] Prihaja mobilna aplikacija za “patriote” […]

  2. […] Prihaja mobilna aplikacija za “patriote” […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s