Združena (“nova”) desnica

Nov propagandni video identitarnega oz. identitetnega gibanja. Tokrat z močno udeležbo Slovenije, saj je v njem izpostavljeno slovensko-avstrijsko zavezništvo. Na posnetku je tako mogoče med drugim videti protibegunske proteste na severni meji, ki smo jim bili priča v letih 2015 in 2016.

Gibanje je korenine spustilo v sedmih državah: Nemčiji, Avstriji, Sloveniji, na Češkem, Italiji, Španiji in Franciji. V slednji se je vse skupaj leta 2002 tudi začelo. Generacija identitete Slovenija, kakor se “novi desničarji” imenujejo pri nas, je v spremni besedi k zgornjemu posnetku zapisalo:

Smo evropska mladina, ki se borimo za ohranitev svoje etnokulture. Naši starši so generacija povojne rasti in seksualne svobode, mi pa smo generacija brezposelnosti in razbitih družin.Če je predvsem generacijo naših staršev preveval silen optimizem kot posledica revolucij, od komunistične do seksualne, mi vidimo njihove posledice oz. izpolnitev njihovih teženj v polnosti.

Nismo nikakršni ”nazadnjaki” temveč znanilci nove evropske realnosti, ki mora, če želi Evropa preživeti, kot feniks vstati iz pepela modernosti.

DOMOVINA, SVOBODA, TRADICIJA!

Metelkova je vaša, a slovensko hribovje je naše,” so junija lani zapisali ob fotografiji, ki jo je prav tako mogoče videti na posnetku:

idbl1

Vir: GIS FB

Slovenski in avstrijski identitarci oz. identitisti so se oktobra lani srečali v Mariboru:

idmb2

Vir: GIS FB

Protibegunska in protimuslimanska ulična akcija italijanskih in slovenskih kameradov januarja letos v Trstu:

idsloita4

Vir: GIS FB

Medtem ko se skrajna desnica povezuje, so pravice slovenske manjšine v Avstriji spet pod udarom. A rumeno-črni so skupnega sovražnika našli v beguncih, migrantih, muslimanih in pozabili na medsosedske razprtije. Ko poslušam dnevnopolitične komentarje “malih ljudi”, me zmrazi. Pa sovraštvo do islama in muslimanov najbrž sploh še ni doseglo vrhunca.

Identitarno oz. identitetno gibanje je mešanica (strupenih) idej, ki jih je v preteklih desetletjih proizvedla evropska skrajna desnica, in zato za številne še bolj privlačno. V vrste gibanja se zgrinjajo “pravi” konservativci, pa fašisti, pa prej neaktivni, ki “le” ljubijo svojo domovino … Menda gre za reakcijo na generacijo ’68. Ni prvo, ki to govori, a je vse skupaj zapakiralo v širši javnosti sprejemljivejšo govorico in le-to, javnost namreč, nagovorilo z modernimi mobilizacijskimi/propagandnimi prijemi (družbena omrežja, nove tehnologije).

***

Obširneje sem o identitarnem oz. identitetnem gibanju že pisal:

Advertisements

4 komentarji on “Združena (“nova”) desnica”

  1. jin pravi:

    Meni se zdi, da ne gre za ravno veliko ljudi. Ne? Po fotografiji srečanja v Mariboru sodeč, samo za peščico.

    • Dejan Turk pravi:

      Pri nas, zaenkrat, ne. V Avstriji in Franciji je druga zgodba. Tam je IG številčno (demonstracije, direktne akcije, ulična in spletna propaganda) in predvsem (!) vplivno. Njegove ideje dosežejo bistveno širše občinstvo. Eden najpomembnejši strategov internetne kampanje Nacionalne fronte in zdaj tudi njen član na primer prihaja iz identitarnih vrst. Zgodba IG se prepleta z zgodbami NF, AfD, FPÖ … Odseki gibanja po evropskih državah so med seboj tesno povezani in današnje razmere so mu pisane na kožo.

  2. […] Združena (“nova”) desnica […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s