Kaj kažejo zadnje javnomnenjske ankete na Nizozemskem?

Danes na Nizozemskem potekajo parlamentarne volitve in oči evropske javnosti so uperjene v Geerta Wildersa. Bo zmagal? Kaj bi to pomenilo za Evropo? Tudi če zmaga – obstaja velika verjetnost, da ne bo –, Wilders ne bo niti na čelu vlade niti v koaliciji, saj druge stranke zavračajo sodelovanje z njim. Nizozemska tudi ni Francija in Wilders ni Marine Le Pen. Gre pa za islamofoba, ksenofoba in samotnega jezdeca (Stranka za svobodo oz. PVV ima natanko enega člana, to je Wilders), ki je uspel politično polje na Nizozemskem nagniti precej v desno, s čimer se mu seveda odpirajo nove priložnosti. Že to je njegova več kot dovolj velika zmaga. Bi se Rutte spustil v tovrstni dvoboj s Turčijo nekaj let nazaj? Wilders in wildersi (po Evropi) so to bitko na nek način že dobili.

Vseh pet anket predvideva, da bo v naslednjem sklicu parlamenta 13 strank (+2 glede na prejšnje volitve). Vse na prvem mestu vidijo desnoliberalno VVD trenutnega predsednika vlade Marka Rutteja. VVD naj bi dobila od 16 do 20 odstotkov glasov. Tri od petih postavljajo Wildersa, otroka Ruttejevih konservativnih liberalcev, na drugo, ena na tretje in ena šele na peto mesto. Krščanski demokratom (CDA) se napoveduje drugo, dvakrat tretje, četrto in šesto mesto. Visoko kotirata še Zelena levica (presenečenje volitev?) in liberalna stranka D66. Dve anketi med prvo peterico, če gledamo odstotke, uvrščata tudi levo Socialistično stranko (SP). Če pa upoštevamo osvojene sedeže, bi bila SP med prvo peterico trikrat, dvakrat z enakim številom sedežev kot Zelena levica. Ne gre spregledati, da je veliko volivcev še neodločenih. Za večino pa bo, tako ankete, potrebna koalicija z vsaj štirimi strankami.

Kje so socialdemokrati (PvdA), se najbrž sprašujete. Obeta se jim zgodovinski potop (še globlji kot na volitvah v Evropski parlament leta 2014). Če so na prejšnjih parlamentarnih volitvah še prepričali 24,8 odstotka volivcev (38 sedežev) in se s tem uvrstili na drugo mesto – takoj za VVD, s katero so sestavili koalicijo –, jim ankete tokrat napovedujejo rezultat daleč pod desetimi odstotki. Koaliranje z liberalci in varčevalne politike so/bodo pač vzele svoj davek. To bi morali vedeti predvsem socialdemokrati sami, a temu, Nizozemska je prej pravilo kot izjema, ni tako.

 

Advertisements

One Comment on “Kaj kažejo zadnje javnomnenjske ankete na Nizozemskem?”

  1. […] stranka VVD je resda zmagala, a izgubila osem sedežev, medtem ko Wilders nikakor ni poraženec. V sredo sem pisal, da je na nek način že dosegel svoje. Prvič, tudi če bi zmagal (= bi stranka PVV osvojila […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s