Salvini gre na jug

44-letni Matteo Salvini – s precej bogato politično preteklostjo – je pred leti, ko je bila Severna liga še neomajno zaljubljena v sever in je neizprosno sovražila jug, na mitingu stranke prepeval do Neapeljčanov žaljivo pesem. Ko je skočil na čelo stranke, pisalo se je leto 2013, so mu hitro zrasli apetiti in počasi je začel pogledovati – ustanovil je platformo/stranko Noi con Salvini – proti osrednji in južni Italiji, za potrebe volitev pa se je vmes za nekaj časa povezal še s fašisti tretjega tisočletja, gibanjem oz. organizacijo CasaPound (več sem pisal za Mladino). Ne skriva ambicij, rad bi postal premier. Naslednje leto, če bi se le dalo. In za kaj takega potrebuje tudi jug. Tam pa je, zaradi pesmic in predvsem zaradi dolgoletnih do “južnjakov” sovražnih politik Severne lige, malodane persona non grata.

Vir: Local Team Youtube

Neapelj je obiskal (11. marec) vsega dva dni po svojem rojstnem dnevu (9. marec) in dobil “darilo” v obliki urbane gverile. Vse prej kot nepričakovano. Tam ga niso želeli ne župan Luigi de Magistris, še manj pa levičarji iz socialnih centrov. Slednjim je, ko je v ne najbolj veliki, a polni dvorani nagovoril zbrane podpornike, zagrozil, da bo, ko opravi z romskimi naselji, obračunal še z njimi. Vrgel je rokavico. Ne prvič.

Salvini v Neaplju. Vir: Noi con Salvini FB

Desničarska Severna liga (Noi con Salvini = Severna liga za jug Italije) se v anketah giblje med tretjim in četrtim mestom, podpira jo od 12 do 14 odstotkov vprašanih. Kar je daleč od Gibanja petih zvezd ali Demokratske stranke. Salvini premier? Jug pravi, da ne.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s