Sociodemografska slika nizozemskih političnih strank

Nizozemski volivci so se prejšnjo sredo izrekli na volitvah in v parlament poslali trinajst strank, o čemer sem že pisal (ne, Wilders ni poraženec volitev!). Tokrat – s pomočjo podatkov agencije Ipsos, ki je opravila vzporedne volitve – nekaj več o tem, kdo so volivci in volivke posameznih strank.

Politične stranke po spolu, starosti in izobrazbi. Vir: NOS/Ipsos

Moški predstavljajo večino volivcev konservativno liberalne VVD (58,74 %), krščansko demokratske CDA (57,11 %), socialdemokratske PvdA (56,26 %) in skrajno desne PVV (55,2 %). Volilno telo leve (socialistične) SP in (socialno) liberalne D66 je sestavljeno iz skoraj enakega deleža moških in žensk. Slednje predstavljajo večino telesa treh strank: krščansko socialne CU in desničarske (kalvinistične) krščanske SGP (56,55 %) ter Zelene levice (61,18 %). Volilno telo VVD je torej najbolj moško, Zelene levice pa žensko.

Stranka z največjim deležem volivcev starih 18-34 let je Zelena levica (35,04 %), sledijo ji CU, SGP (skupaj 32,96 %) in D66 (32,38 %). Wildersa ni med njimi, čeprav so mu podporo mladih napovedovale skorajda vse predvolilne ankete (ki pa so bile narejene na bistveno manjšem vzorcu). Socialdemokratska PvdA (kar je od nje pač ostalo) ima od vseh strank najmanjši delež mladih (12,7 %) in največji starejših volivcev (43,73 %). Starejši od 65 let so močneje zastopani tudi v volilnem telesu CDA in VVD. 65,53 % volivcev SP in 67,04 % volivcev Wildersove PVV sodi v starostno kategorijo 35-64 let.

Višje izobraženi predstavljajo večino (> 50 %) volilnega telesa liberalne D66 in Zelene levice. Med volivci SP in PVV je takih le 18,35 % oz. 14,69 %. Največji delež srednje izobraženih najdemo med volivci SP, in sicer 52,89 %. Nižje izobraženi so najbolj zastopani med volivci PVV – kar 38,87 % volivcev Wildersove stranke sodi v to kategorijo. Sledita ji SP z 28,67 % in CDA z 20,42 %.

***

Prvič, “tradicionalne stranke” (VVD, CDA in PvdA) so “moške stranke”, imajo največji delež starejših volivcev (65+) in po izobrazbeni strukturi sodijo v sredino primerjanih strank. Drugič, Zelena levica in D66 – obe sta na volitvah veliko pridobili – sta bolj “ženski stranki” (velja tudi za CU in SGP), med njunimi volivci je nadpovprečno veliko mladih in, še očitneje, višje izobraženih. Volilni telesi levega in desnega roba parlamenta (SP na levi je izgubila en sedež, PVV na desni pridobila pet) sta si precej podobni: več kot 60 % volivcev je starih od 35 do 64 let, so srednje ali nizko izobraženi, delež moških ali žensk ne izstopa. Če gre sklepati zgolj iz teh podatkov: “tradicionalni” delavski razred.

Najbrž ste ugotovili, da zgornji podatki ne pokrivajo vseh strank, ki so prišle v parlament. Res je, žal. Če jih najdem – zanimivo bi bilo na primer videti volilno telo Stranke za pravice živali (PvdD) –, se beremo.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s