Mir v Kolumbiji? Kaj je to?

Pred dobrega pol leta sem pisal o mirovnem procesu v Kolumbiji – vmes je mirovni sporazum padel na referendumu, a ga je kasneje, dodelanega, ratificiral kongres – in že takrat opozoril, da je do dejanskega miru še (zelo) daleč. Prvič, FARC ni edina (levičarska) gverilska organizacija v državi. Drugič, največjo grožnjo mirovnemu procesu predstavljajo paravojaške in kriminalne združbe (ponavadi eno in isto). Te so v preteklih mesecih z atentati ubile več deset aktivistov družbenih gibanj, mirovnikov in levičarjev. Tretjič, vladna zaveza mirovnemu sporazumu še ni nikakršno zagotovilo, da ga bodo vselej spoštovali pregovorno neposlušni generali kolumbijske vojske. Ali bodoče vlade. Medtem ko politični vrh govori o miru – tudi v posnetku spodaj –, padajo nove in nove žrtve.

Nove paravojaške formacije so nastale po delni razorožitvi (desničarskih) Združenih samoobrambnih sil Kolumbije (AUC) in nadaljujejo s smrtonosno tradicijo. V posnetku je omenjena tudi zgodba politične stranke Union Patriotica (UP), ki je v osemdesetih zrasla iz FARC-a v upanju, da bi lahko gverila postala legalna politična sila. Mnogi so takrat držali fige v žepu, tudi nekateri gverilci. V dvajsetih letih od nastanka je bilo ubitih več tisoč aktivistov/članov stranke. Walking ghosts* je neverjetno poveden naslov knjige, ki pripoveduje o stranki UP in jo je napisal Steven Dudley. Njeni aktivisti so vedeli, da jih smrt čaka za naslednjim vogalom, a so kljub temu ali prav zaradi tega trmasto nadaljevali s političnim bojem. Dokler ni še zadnjič počilo. Pogosto so padli pod streli mladih plačancev, narko-paravojaških atentatorjev. Danes podobno usodo doživljajo Marcha Patriotica in druge organizacije na kolumbijski levici. Medtem ko se govori o miru in podeljuje Nobelove nagrade za mir, aktivisti preštevajo mrtve. Dan za dnem, teden za tednom, mesec za mescem, leto za letom. Obstaja verjetnost, da bodo radikalnejši elementi znotraj FARC-a udarili nazaj. Lahko pa nastanejo tudi nove oborožene organizacije.

Kolumbijske konservativne in liberalne elite si resne politične alternative ne želijo. Še najmanj tiste, ki bi morda prišla s socialistične levice (strašenje z Venezuelo je vseprisotno). Mir v Kolumbiji? Papir prenese vse.

_____

*Walking Ghosts: Murder and Guerrilla Politics in Colombia (Steven Dudley, 2004)

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s