Koga voliti v drugem krogu francoskih predsedniških volitev?

V drugi krog francoskih predsedniških volitev sta se uvrstila liberalec Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine Le Pen. Predvolilne ankete so bile zelo točne in so to tudi napovedale. Uradno štetje glasov še traja, po 97 % preštetih glasovnicah je za Macrona – ljubljenčka francoskih medijev – glasovalo 23,86 %, za Le Penovo 21,43 %, medtem ko sta konservativec Francois Fillon in levičar Jean-Luc Melenchon prepričala 19,94 % oziroma 19,62 % volivcev. Kje je socialist Benoit Hamon? Potolčen je pristal pri dobrih 6 %. Fillon in Hamon sta nemudoma podprla Macrona.

Zidovi kričijo. Vir: Sebastian Budgen Fb

Macron – preveč liberalen za zadnjo že tako liberalno “socialistično” vlado – je kandidat kapitala. Tako kot Fillon, s katerim se sicer ne razumeta pri socialnih oziroma družbenih vprašanjih, se pa precej ujemata ekonomsko oziroma gospodarsko. Le da si je prvi nadel nasmešek, rešuje ga mladost in je v svojem programu podelil kak bonbonček. Macron je kandidat sistema, čeprav pravi, da je antisistemski. Je kandidat zmagovalcev globalizacije, “poslovne” in “proaktivne” Francije, takšnih in drugačnih inkubatorjev, kandidat “pravih idej”. “Mladostniški” (neo)liberalizem na pohodu. Kandidat leve sredine, kot smo kdaj slišali v nekaterih naših medijih? Kje pa, kandidat leve sredine je bil Benoit Hamon. Levica v drugem krogu nima kandidata, to je (menda?) jasno. Ni pa poražena …

Marine Le Pen – eni govorijo o desnem populizmu, drugi o postfašizmu, tretji enostavno o (neo)fašizmu – je dobila krasno priložnost, čudovitega protikandidata. Spet bo lahko grmela proti priseljencem, globalizaciji, EU in bruseljskim elitam. Brez konkurence. Bi lahko zmagala? Menim – zmaga Marine Le Pen bi pomenila hudo zaostritev represivnih in avtoritarnih politik –, da ne. Ne še. A pet let Macrona, kot je zapisal Rok Kogej, bi lahko njej ali celo njeni nečakinji dokončno odprlo vrata v Elizejsko palačo. Teta Marine in nečakinja Marion (Marechal-Le Pen) – ena od zgolj dveh poslancev oziroma poslank Nacionalne fronte v parlamentu! – sta izjemno prepoznavni in predstavljata dve krili znotraj stranke: recimo jima severno in južno oziroma nacionalno-socialno in tradicionalno-konservativno. Brez prevelikih iluzij o socialnem obratu, za volivce Nacionalne fronte je prej kot vse drugo pomembno troje: imigracije, terorizem, varnost. V tem vrstnem redu. Vse drugo pride potem. To je “nova” socialna Nacionalna fronta – še kako se razlikuje od socialnega Melenchona in njegovega gibanja –, ki je z včerajšnjim večerom začela predvolilno kampanjo za junijske parlamentarne volitve.

Tako naj bi se v drugem krogu – po dozdajšnjih podatkih agencije Ipsos – selili volivci. Vir: Mathieu Gallard (Ipsos)

“Ne levo ne desno,” pravita Le Penova in Macron. Jean-Luc Melencon včeraj ni podprl nobenega. Le kako bi? Ime prve noče niti izgovoriti, drugega prezira. Kaj narediti, bodo odločili člani, menda jih je že krepko čez 400.000, njegovega gibanja La France insoumise. Ni skrivnost, tako kažejo tudi ankete, da bo nemalo Melenchonovih volivcev v drugem krogu volitve enostavno bojkotiralo oziroma oddalo prazne glasovnice. Ne morem pa mimo občutka, da si je evropska (politična) elita po včerajšnjem prvem krogu zelo oddahnila. Ne toliko zaradi tega, ker je Macronu uspelo, ampak zato, ker v drugem krogu ni nepredvidljivega Melenchona. Spomnimo, v Grčiji je bila največja”težava” vedno Siriza. Vse dokler je ni Aleksis Cipras dokončno potopil. Normaliziral. “Nisem Aleksis Cipras, ne pogajam se 17 ur s tistimi, ki me žalijo,” žuga Melenchon, daleč od brezmadežnega politika – do nekaterih njegovih predlogov so sumničavi in kritični mnogi na levici.

***

“Dobrodošli v neoliberalizem proti neofašizmu,” je zapisal Sebastian Budgen. Medtem ko smo poslušali govore zmagovalcev – da, več jih je bilo – in poražencev, so na pariških in ulicah nekaterih drugih mest potekali prvi protesti. Antikapitalistična in antifašistična gesla. “Ni patrie ni patron. Ni Le Pen ni Macron.” Sezona uličnega “plesa” se šele začenja. Koga oziroma kaj torej izbrati v drugem krogu? Alternative so jasne in so tri.Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s