Sociologija francoskih predsedniških volitev

Predsedniške volitve v Franciji so končane. Dobil jih je liberalec Emmanuel Macron, nekdanji investicijski bančnik in nekaj časa minister v odhajajoči “socialistični” vladi. Prejel je natanko 20.753.798 ali 66,1 % glasov. Na drugem mestu po številu “glasov” so abstinenti, saj je doma ostalo več kot 25 % oziroma 12.101.416 volilnih upravičencev. Marine Le Pen je prekosila vse rezultate svojega očeta – prepričala je več kot deset milijonov ali 33,9 % Francozov. Skrajna sredina je torej zlahka nadigrala skrajno desnico, a druga nikakor ni poraženka volitev. Je pa Le Penova – želi transformirati Nacionalno fronto – iz lastnih vrst že deležna kritik. Njena nečakinja in znotrajstrankarska tekmica Marion Marechal-Le Pen (predstavnica konservativnega, tradicionalnega, južnega krila) na prihajajočih izjemno pomembnih parlamentarnih volitvah ne bo kandidirala in se (za nekaj časa) umika. Do domnevno preveč ekonomsko socialističnega programa Marine Le Pen so recimo kritični tudi nekateri na slovenski (skrajni) desnici. Od liberalcev do identitarcev.

Génération ingouvernable. Pariz, 1. maj 2017. Vir: MILI Fb

Zmaga Macrona ni bila nikoli pod vprašajem. To so kazale prav vse predvolilne ankete, ki so v Franciji presunljivo natančne. Zmagal je v trenutku, ko se je uvrstil v drugi krog in za protikandidatko dobil Le Penovo. O programih Macrona, Le Penove, konservativca Fillona in levičarja Melenchona sem podrobneje pisal v Večeru (tukaj in tukaj) in se na tem mestu ne mislim ponavljati. Prav tako se bom v velikem loku izognil debati o nujnosti podpore Macronu v drugem krogu, ki se je razvnela na francoski in evropski levici. Pa tudi na družbenih omrežjih. Tiste levičarje in “levičarje”, ki so ga podprli menda s stisnjenimi zobmi, pa držim za besedo, da bodo ob izvajanju njegovih politik, ki bodo še enkrat udarile že tako poražene in ponižane, stopili na barikade.

Prehodi volivcev in delavski razred

Če kaj, potem so prehodi volivcev pokazali, da ljubezni med “melenchonovimi” in “lepenovimi” – spomnite se samo bizarnih medijskih poenostavljanj – ni. Le 7 % volivcev, tako raziskava Ipsos France, ki so v prvem krogu glasovali za Melenchona, je v drugem krogu izbralo Le Penovo. Volivec in volivka Le Penove in Melenchona sta morda res revnejša, mlajša, brezposelna ali pripadnika (tradicionalnega) delavskega razreda oziroma njegovih ostankov, a ju “najedajo” različne skrbi. Volivci prve dajejo poudarek varnosti, boju proti migracijam in terorizmu, za volivce drugega je problem neenakost v družbi. Množice na zborovanjih prve so bile precej bolj bele od množic drugega. Če oba kritizirata EU, še ne pomeni, da gresta proti istemu cilju. Daleč od tega.

Eden od debaterjev v studiu France 24 je še pred razglasitvijo rezultatov drugega kroga opozoril, pišem po spominu, da je okrog 30 % delavskega razreda vselej volilo desnico. Nacionalna fronta je od devetdesetih let naprej brez dvoma nagovorila kar nekaj volivcev, ki so nekdaj volili komuniste in socialiste, a še uspešneje je nagovorila tisti del delavskega razreda, ki je bil že tako ali tako na desni. Susan Weissman:

In the 1980s, under Marine Le Pen’s father’s leadership, the FN was very pro-Reagan, neoliberal, pro-Europe, against trade unions. All this was in accord with the traditional base of the FN, which was its petite bourgeoisie, the lower middle class, which believed that by stripping the state of its present obesity, the market would be freed up.

That base is regionally specific; it’s strong in southern France, partly because of the presence of French white people who fled North Africa when Algeria gained independence after World War II and continue to be pretty right wing, especially on questions of immigration.

Now, the discourse has radically shifted. The FN under Marine Le Pen is pro-welfare state, anti-austerity, anti– what they call “ultraliberalism,” anti-“globalism.” This has been successful in picking out votes among traditional working-class areas in the north of France. Generally they’ve picked up voters from the right-wing, working-class vote. They have picked up some former left voters too, but there is also a very high degree of abstention in working-class areas. Workers who do vote are voting overwhelmingly for Marine Le Pen and the National Front.

Iz marsikatere (volilne) kuverte je tudi v drugem krogu pogledal Jean-Luc Melenchon. Vir: Amélie Girard

Delavci (“ouvrier”) so besni, razočarani, ponižani. Le kako bi množično dali glas na primer Fillonu in njegovemu antisocialnemu programu? V prvem krogu so tako volili: 37 % Le Pen, 24 % Melenchon, 16 % Macron, po 5 % so dobili Hamon, Fillon in Dupont-Aignan. V drugem krogu: 56 % Le Pen, 44 % Macron. Vendar jih je volilo le dve tretjini ali 68 %, kar 32 % pa je volitve bojkotiralo. Zgolj za primerjavo, med upokojenci je bilo abstinentov “le” 17 %. Zatorej, govorjenje o politični barvi in (ne)participaciji delavskega razreda kar povprek in počez nikamor ne vodi.

Revni, mladi in brezposelni – svojeglavi (in) abstinenti?

Volivci z dohodki do 1.250 € so v prvem krogu pričakovano najmnožičneje glasovali za Le Penovo (32 %) in Melenchona (25 %). Podobno volivci z dohodki do 2.000 €, tisti do 3.000 € pa so najpogosteje izbrali Macrona (25 %) in Le Penovo (20 %). Najbogatejši oziroma volivci z dohodki nad 3.000 € so stopili na stran Macrona (32 %) in Fillona (25 %). V drugem krogu je v vseh kategorijah zmagal Macron, a se je njegova prednost zmanjševala pri volivcih z nižjimi dohodki. Obratno je bilo z abstinenco – kar 34 % volivcev do 1.250 € se volitev ni udeležilo. Takih je bilo med tistimi nad 3.000 € “zgolj” 20 %.

Melenchon je osvojil srca mladih in mlajših. Z naskokom je zmagal v starostni kategoriji 18-24 let (30 %), bil skupaj z Le Penovo na drugem mestu med volivci 25-34 let (24 %) – največ glasov je dobil Macron (28 %) – in prav tako drugi – prehitela ga je le Le Penova (29 %) – med volivci v starostni kategoriji 35-49 let (22 %). In Fillon? Zmagal je med najstarejšimi (70+ let) in starimi od 60 do 69 let. Prvi so mu namenili neverjetnih 45 %, drugi 27 %, odstotek več kot Macronu. V drugem krogu je v vseh starostnih kategorijah največ glasov dobil Macron. Največ med najstarejšimi (78 %), najmanj med volivci starimi 35-49 let (57 %). In volilna abstinenca v velikem finalu? Mlajši kot so bili volivci, višja je bila: 34 % mladih v kategoriji 18-24 let in 32 % v kategoriji 25-34 let se volitev ni udeležilo.

Podobno je bilo z brezposelnimi. Tudi med njimi je v prvem krogu prepričljivo slavil Melenchon (31 %), v drugem pa jih je 53 % podprlo Macrona in 47 % Le Penovo. 35 % se finalne runde ni udeležilo!

Gre seveda za povezane zgodbe – delavci imajo manjše dohodke, brezposelni jih nimajo, mladi so brezposelni ali v nerednih (prekarnih) delovnih razmerjih s piškavimi dohodki. Veliko jih je v prvem krogu glasovalo za kandidata levice, v drugem, soočeni z (neo)liberalizmom na eni in (neo)fašizmom na drugi strani, so nekateri ostali doma, številni oddali prazne ali neveljavne glasovnice, nemalo, predvsem mladih, pa se “volilne maškarade”, kot na ulicah grmi génération ingouvernable, enostavno ne gre.

Med mestom in podeželjem

Če bi v prvem krogu volil le Pariz s širšo okolico, bi se naprej uvrstila Macron (29 %) in Fillon (25 %). Če bi odločalo le podeželje, ruralna Francija, bi v drugem krogu imeli kandidata, ki sta se tja tudi dejansko uvrstila, le da bi govorili o zmagovalki prvega kroga. Več v grafični obliki:

Finale oziroma drugi krog:

Najvišja volilna abstinenca je bila v mestih večjih od 100.000 prebivalcev in v Parizu s širšo okolico.

Kam so šli volivci Sarkozyja, Hollanda in Bayrouja?

Melenchonu je ostalo zvestih 80 % volivcev, zanj je volilo 24 % nekdanjih Hollandovih in 10 % volivcev sredinskega Bayrouja. Zvestoba Le Penovi je bila v prvem krogu še nekoliko višja, in sicer 85 %. Pod njeno okrilje se je zateklo 14 % Sarkozyjevih in 6 % Hollandovih volivcev. Prehodov Melenchon-Le Pen skorajda ni bilo.

Macronovo volilno telo je v veliki meri sestavljeno iz nekdanjih Hollandovih, Sarkozyjevih in Bayroujevih volivcev. Desno krilo Socialistične stranke stoji za Macronom, medtem ko se je Bayrou v njegovo podporo tako ali tako odrekel kandidaturi.

Fillon je obdržal le 59 % volivcev, ki so na prejšnjih volitvah volili Sarkozyja, zanj pa je glasovalo še 22 % Bayroujevih in 6 % nekdanjih volivcev Marine Le Pen.

***

V Franciji je zmagal kandidat kapitala. Kandidat takšnih in drugačnih inkubatorjev in “pravih idej”. Po Hollandu Hollande, po Macronu Macron, po Hollandu Macron – dokončni zasuk v liberalizem. Medtem ko na domačih tv ekranih gledamo hvalospeve novemu francoskemu predsedniku, katerega duh menda kar žubori, drugi bolj prizemljeno opozarjajo na novo dozo neoliberalizma z določenimi keynesianskimi prijemi. Ali kot je zapisal ekonomist Michael Roberts:

His programme is a mixture of ‘neo-liberal’ policies of reducing labour rights, increasing hours of work and restricting pensions, while claiming Keynesian-like that he can lower the unemployment rate to 7% from the current 10% and increase economic growth through ‘investment’. It is significant that in the campaign he said that his first act would be to get ‘labour reforms’ through to increase working hours and powers for employers to sack workers. And he said that he would push this through by presidential decree if necessary.

Demonstracije proti napovedanim Macronovim politikam v Parizu, 8. maj 2017. Vir: LaMeute Fb

Reforme za vsako ceno? Gideon Rachman (Financial Times) ponuja “rešitev”, kako jih spraviti skozi ulico:

The problem of opposition on the streets will be real and will have to be faced down. An early pay increase for the police, many of whom will have voted for Ms Le Pen, might be advisable.

Kam greš, Francija?

 Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s