“Skrajna desnica ni poražena, ampak ponotranjena”

Komentar skrajne, radikalne, populistične, kakorkoli jo že imenujemo, desnice v Avstriji, Franciji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Za Večerovo analizo

Svobodnjak Norbert Hofer se je z lahkoto uvrstil v drugi krog avstrijskih predsedniških volitev in najprej dobil skoraj 50 odstotkov glasov, v ponovljenem drugem krogu pa nekaj več kot 46 odstotkov glasov! “Temu je težko reči poraz, čeprav tehnično gledano je. In čeprav svobodnjaška stranka na prihajajočih državnozborskih volitvah z veliko verjetnostjo ne bo prva stranka, je že pustila velik pečat na govorico in politike desne in leve sredine,” opozarja Turk. Pečat skrajne desnice je dobro viden v govorici Sebastiana Kürza, prvega favorita za novega avstrijskega kanclerja.

Podobno kot Hoferju v Avstriji je na Nizozemskem uspelo Wildersu, ki mu je nizozemski politični prostor uspelo dodobra nagniti v desno. “Ruttejeva ljudska stranka in krščanski demokrati so kar tekmovali v tem, kdo ga bo bolje oponašal. Prevzeli so njegovo govorico in mu zasedli del političnega prostora,” opaža Turk in dodaja, da skrajna desnica na Nizozemskem ni bila poražena, ampak ponotranjena.

Več preberite v današnji tiskani izdaji ali na spletni strani Večera.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s