Še pet let Pahorja?

Borut Pahor je favorit prihajajočih predsedniških volitev. Je produkt medijev, pravi Grega Repovž. Ima prav. Tradicionalnih in novodobnih. Pahor se odlično znajde pred kamerami (ker mu novinarji to dopuščajo) in na Instagramu. Ni važna vsebina (kje je vsebina?), ampak nasmešek in stas. Še več, Pahor ni le predsednik, je tudi mesar, frizer, smetar itn. Mesar za en dan, se razumemo. Ali nekaj ur. Ali minut, saj ni važno. Tudi če ne pove nič in ne sprejme nobene odločitve, je priljubljen. Morda prav zato. Pravi “ljudski” predsednik, pravijo. Ki je nekoč – še kot predsednik vlade – dejal, da ne more preživeti s tremi tisočaki na mesec. In (politično) preživel. Marsikdo ne bi. Rad teče in plava. “Tretja pot” ga je odpeljala na drugo stran.

Leta 2012 je Pahor presenetil Danila Türka in postal predsednik Slovenije. Zmagal je – tako pravijo mnogi in z njimi se gre strinjati – s pomočjo desnice, dobil je prvi in drugi krog. Suvereno. In kaj pravi geografija Pahorjevih glasov?

Vir za izdelavo: Državna volilna komisija

Vir za izdelavo: Državna volilna komisija

V prvem krogu je Türku prepustil le jedri Ljubljane in Maribora, okraje Trbovlje, Hrastnik in Zagorje, obmorska mesta, Jesenice, Kranj in severni del Prekmurja. Pa še kak okrajček. Prejel je 39,87 % glasov volivcev, Türk 35,88 % in Milan Zver – kandidat stranke SDS – 24,25 %. Če rezultat preslikamo še v volilne enote: Pahor je največ glasov prejel v šestih, Türk v dveh.

Vir za izdelavo: Državna volilna komisija

V drugem krogu, dobil je 67,37 % glasov, je Pahor prepričljivo zmagal. Nekaj matematičnih akrobacij pokaže, da je zmaga seštevek njegovih in glasov Milana Zvera. Seveda ni tako enostavno, vendar odstotki in geografija Pahorjevih glasov jasno kažejo na (izdatno) pomoč “pomladnega” tabora.

Vir za izdelavo: Državna volilna komisija

Borut Pahor – ob tehnokratskem premierju in avtoritarnem liderju opozicije – pravzaprav odlično paše v trenutno politično sliko Slovenije. Pet let je “oddelal” v mučni tišini ob pomembnih družbenopolitičnih dilemah in vprašanjih ter z uravnoteževanjem med (domnevno) levico in (dejansko) desnico. Poka od samozavesti. In ja, “miška” se lepemu delu prebivalstva dežele na sončni strani Alp zdi bolj simpatična, kot si mislimo!

Stranki SMC in SDS svojih predsedniških kandidatov oziroma kandidatk še nista predstavili. Jih sploh potrebujeta? Najbrž le kot kondicijski uvod v državnozborske volitve, ki bodo prihodnje leto.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s