Pred ustanovnim kongresom stranke Levica iz Iniciative za demokratični socializem (protestno) izstopilo 94 članic in članov

Dve uri pred začetkom ustanovnega kongresa stranke Levica je iz Iniciative za demokratični socializem (IDS) “dokončno in nepreklicnoizstopilo 94 članic in članov. Pravijo, da Levica ne pomeni povezovanja naprednih sil, ampak njihovo razbitje. Odzvali so se tudi na besede Luke Mesca, ki je za tednik Mladina dejal, da so rezultati dopisnega kongresa IDS pokazali, “da je 80 % baze, praktično vse aktivno članstvo, na strani združevanja“, in zapisali, da je na dopisnem kongresu pravzaprav glasovalo “le” 50,3 % članov, “torej je združitev izglasovala manjšina članstva“. Del nove stranke, ki je “morala že zato, da bi lahko sploh nastala, poteptati vsa načela, ki jih v svojih izjavah za javnost tako rada razglaša in ki so neločljivi del več kot 150-letne tradicije socialističnega gibanja“, ne želijo in ne morejo biti, še zapišejo.

Vir: IDS Fb

Izjava v celoti:

SKUPINSKI IZSTOP IZ STRANKE INICIATIVA ZA DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM

Spodaj podpisane in podpisani zahtevamo izbris iz registra članstva, saj s trenutkom vročitve, dne 24. 6. 2017 ob 8. uri, dokončno in nepreklicno izstopamo iz stranke Iniciativa za demokratični socializem.

OBRAZLOŽITEV IZSTOPA

Spodaj podpisani smo bili med tistimi, ki so ustanovili in zgradili Iniciativo za demokratični socializem (IDS) in tudi koalicijo Združena levica (ZL), iz katerih (ali, kar je natančneje, iz njunih ostankov) nastaja stranka Levica. Z uzurpacijo imena ZL s strani njene poslanske skupine smo izgubili javni glas mladega socialističnega gibanja, skozi proces ustanavljanja Levice pa še njegovo notranjo demokracijo. Ustanovni kongres Levice je zato pomemben simbolni mejnik, vendar ne v smislu povezovanja vseh naprednih sil v tej državi, kot bi si želeli sami, ampak njihovega razbitja. A to je bila pač cena, ki jo je bil krog poslanske skupine pripravljen plačati, da bi dobil, kar si je želel, namreč strankarski podaljšek, ki jim bo lahko vsake toliko organizirala kakšno manj ambiciozno kampanjo, sicer pa bo podložno sledila njihovemu nareku. Tako se v ničemer ne bo razlikovala od institucij vladajočega političnega razreda, prav tistega, ki ga je IDS želel odpraviti in zamenjati z demokratičnim odločanjem vseh delovnih ljudi.

Ta proces pospešeno poteka od prekinjenega kongresa IDS v Krškem aprila lani, ki je bil tudi zadnji fizični kongres te stranke – odtlej so se izvajali le še dopisno. Pri zasledovanju svojih ciljev krog poslanske skupine ni izbiral sredstev: »avtobusna demokracija«, ki je tik pred dopisnim kongresom junija lani v stranko pripeljala približno 70 novih (družinskih in prijateljskih) članov; ponarejanje glasov lokalnih odborov, ki je takšno početje legitimiral; s krogom poslanske skupine usklajeno delovanje prejšnje sestave nadzornega odbora; zloraba osebnih podatkov članic in članov stranke za potrebe novačenja tistih, ki bi na kongresih glasovali v njihov prid; in še in še. Upoštevalo se ni nobene pritožbe in nobenega ukrepa uradnih organov, zato je med zadnjim mandatom odstopila tretjina svetnikov, celotna volilna komisija in večina članov disciplinske komisije (ki je zaradi potvarjanja glasov lokalnega odbora Kranj koordinatorju sveta stranke in njegovi članici prisodila kazen izključitve iz stranke), aktivno članstvo se je pasiviziralo, nekaj lokalnih odborov pa celo zamrznilo. Od stranke je tako ostala le še lupina, s katero upravlja nekaj deset članov iz kroga poslanske skupine, sledi pa jim še nekoliko večja skupina pasivnega članstva, ki se jo aktivira zgolj za potrebe elektronskega glasovanja.

Posledica brutalnega zatrtja notranje demokracije se tako pozna v vse slabši terenski prisotnosti stranke (že omenjeni pasivizacija aktivnega članstva in zamrznitev lokalnih odborov), v zanemarjanju sodelovanja in povezovanja s sorodnimi organizacijami (Protirasistična fronta, študentska Iskra, Radio Študent, sindikalno gibanje itd.) ter v popolni opustitvi Sindikalnega foruma (notranja platforma IDS za aktivacijo in radikalizacijo delavk in delavcev kot naravne baze socialistične stranke), strateških premislekov (kakršen je bila programska konferenca o evropskih integracijah) in izobraževanja članstva (ki se ga, če je preglasno, obravnava kot nadležno oviro, ki jo je treba preskočiti z najrazličnejšimi postopkovnimi mahinacijami). Poslanska skupina je tako osamosvojena demokratičnega nadzora in se pri svojih odločitvah orientira le še po medijskem in parlamentarnem dnevnem redu ter javnomnenjskih raziskavah. Njihova ustanovitev Levice je še sklepni stadij tega procesa, v katerem se je teh nekaj posameznikov na račun kolektivnega dela vsega članstva IDS in ZL dokončno prilepilo na svoje politične in eksistenčne stolčke.

Luka Mesec je za enega od političnih tednikov dejal, da združevanje podpira »80 % baze, praktično vse aktivno članstvo«. Zamolčal pa je, da je na zadnjem dopisnem kongresu glasovalo zgolj 50,3 % članstva, torej je združitev izglasovala manjšina članstva. Prav tako je dvomljiva teza, da je pri tem šlo za aktivno članstvo, saj takšnega članstva v zadnjem obdobju pravzaprav niti ni več bilo. Zaposleni v stranki in poslanski skupini so morali članstvo h glasovanju pozivati celo z osebnimi telefonskimi klici, da bi lahko v podaljšku glasovanja sploh dosegli potrebni kvorum udeležbe. Povsem primeren zaključek dopisnega kongresa in tudi stranke, ki se je zgodil ravno včeraj, na dan objave omenjenega članka, pa je bilo stališče treh od petih članov nadzornega odbora stranke, da je treba zadnji dopisni kongres stranke zaradi kršitev sklepov statutarne komisije in nedoslednega upoštevanja sklepa sveta razveljaviti, s tem pa tudi vse iz njega sledeče dejavnosti, vključno z ustanovnim kongresom Levice. V stranki, ki je morala že zato, da bi lahko sploh nastala, poteptati vsa načela, ki jih v svojih izjavah za javnost tako rada razglaša in ki so neločljivi del več kot 150-letne tradicije socialističnega gibanja, pa kot pripadnice in pripadniki tega gibanja ne želimo in tudi ne moremo biti.

Podpisani:

[Podpisi 94 članic in članov IDS.]

Združitveni kongres stranke Levica pravkar poteka v Španskih borcih v Ljubljani.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s