Levici vzhodni Berlin, AfD prva stranka na Saškem, nižja volilna udeležba na vzhodu

Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je prepričala 12,6 % volivcev in postala tretja najmočnejša politična stranka v Nemčiji. Pričakovano? Ja, tako so kazale praktično vse zadnje predvolilne ankete. Da je naslednjo jutro počilo in prišlo do odhoda Frauke Petry, sopredsedujoče stranki, tudi ni presenečenje – spori in frakcijski boji se vlečejo že mesece. Predvsem pa je evidentno, da vsakič, ko pride do razkola, iz AfD odidejo za odtenek (poudarek na odtenek!) zmernejši, medtem ko se ostanek stranke dodatno radikalizira in pomika v desno. Četudi rejtingi padejo, se kmalu poberejo. No, posledice odhoda Petryjeve – najbrž ji bodo sledili njeni somišljeniki – bomo lahko ocenili kmalu. Vendar brez veselja, AfD je tukaj, duh je ušel iz steklenice.

Vir: Spiegel

Na Saškem je AfD najmočnejša stranka (27 %), odlično se je odrezala po celem vzhodu države, dobro tudi na jugu, na Bavarskem, recimo. Tam, kjer “kraljuje” trda konservativna Krščanska socialna unija (CSU), sestrska stranka krščanskih demokratov (CDU) Angele Merkel (stranki CSU in CDU imata dogovor, da prva kandidira le na Bavarskem, druga pa v preostali Nemčiji). Nejevolja bavarskih konservativcev je velika, saj so dobili 10,5 % manj glasov kot leta 2013 (Bavarska: 49,3 % glasov leta 2013 vs. 38,8 % glasov 2017). Merklova bo v novem mandatu zagotovo težje brzdala radikalnejše bavarske glasove. No, München ji je dan po volitvah že požugal, da partnerstvo ni samoumevno.

Volilna udeležba je bila 76,2 % (+4,7 %). Vir: Spiegel

Levica je prva stranka v vzhodnem Berlinu (CDU v zahodnem), ostaja močna na vzhodu države, kjer je bila volilna udeležba nižja kot na zahodu, a le še kot tretja politična sila, za krščanskimi demokrati in AfD. Socialdemokrati (SPD) so doživeli polom, najslabši rezultat v povojni zgodovini. Zakaj? Ker niso (več) socialdemokrati. Že dolgo. Merklovo – Unija (CDU + CSU) je strmoglavila za 8,5 %! – čaka težko sestavljanje koalicije, kjer, tako Martin Schulz, ne bo socialdemokratov. Ostaja “Jamajka”, torej liberalci, ki so se v Bundestag vrnili na velika vrata, in zeleni. Ali nove volitve. In premislek o AfD. Še posebej to velja za socialdemokrate in Levico, saj imajo oboji za sabo porazen mandat. Ker pa gre v današnjem tekstu predvsem za volilno geografijo, bodi dovolj.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s