Nemška “presenečenja”

Kaj so napovedovale predvolilne ankete? Je bilo tretje mesto Alternative za Nemčijo res presenečenje? So zaznale padanje krščanskih demokratov? Niso socialdemokratom napovedovale ravno tega, kar se je zgodilo? Gremo po vrsti. Šest finalnih anket (21.-22. september) je stranki AfD namerilo od 10 do 13-odstotno podporo med volivci, pet od šestih jo je postavilo na tretje mesto. Še več, če pogledamo zgodovino posameznih anket, vidimo jasen trend naraščanja priljubljenosti. Da je skrajna desnica pristala na tretjem mestu, ne bi smelo biti presenečenje. Nikakor.

Krščanski demokrati Angele Merkel (+ CSU) so še kakih štirinajst dni nazaj, takoj po velikem soočenju, letali visoko, ankete so kazale, da bi jih volilo 36-38 odstotkov vprašanih. Pred tem, v avgustu, so jim namerile tudi 40 odstotkov podpore. Pa vendar, tudi tukaj je bilo mogoče zaznati trend – od začetka avgusta do 22. septembra je podpora CDU/CSU konstantno padala (glej spodaj). 33 odstotkov na nedeljskih volitvah je rahlo presenečenje, 34 ali 35 odstotkov ne bi bilo.

In socialdemokrati? Pred volitvami sem zapisal, da bi se lahko Martin Schulz v zgodovino nemške socialdemokracije zapisal s črnimi črkami. In se je, podrl je namreč rekord iz leta 2009, ko je stranki SPD uspelo prepričati le 23 odstotkov volivcev. Prav vse je kazalo, da bo tako. Tudi ankete.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s