“Moč gibanja je v tem, da so njegove ideje postale nekaj vsakdanjega”

Za Siol sem povedal nekaj o evropskem in slovenskem identitarnem gibanju.

V tedniku Demokracija (3. maj 2018) je bil objavljen identitarnemu gibanju izjemno naklonjen članek.

“Identitarci so se prilagodili in vizualno posodobili. Razumejo ‘politični marketing’. Čutijo podarjeno priložnost. Le kako ne bi dvigali zastav, ko pa do pred nedavnim vladajoča ‘skrajna sredina’ izvaja njihov protibegunski program, v največji opozicijski stranki, ki lahko na junijskih volitvah dobi največ glasov, pa imajo ‘naravnega’ zaveznika?” se sprašuje Turk.

Kot opozarja Dejan Turk, se “moč gibanja za zdaj ne skriva v številu članov, ampak v tem, da so njihove ideje postale nekaj vsakdanjega”.

“Rezilna žica na meji, večja pooblastila vojski in policiji, begunci kot številke so bile politike vlade Mira Cerarja. ‘Skrajna sredina’ je bila tista, ki je odprla Pandorino skrinjico, ki je omogočila, da so skrajno desna stališča lažje postala nekaj povsem vsakdanjega. Podobno je bilo na primer v Grčiji,” poudarja Turk.

“Kaj je sploh mogoče dodati k prvemu predvolilnemu soočenju na nacionalni televiziji, ko je velik del sodelujočih zahteval več žice, več vojske in več policije,” se sprašuje sogovornik.

Sam (edine) rešitve ne vidi v prepovedi teh gibanj, saj “bodo prepovedane skupine, simboli ali zastave že jutri dobili nova imena, oblike ali barve”. “Skrajno desnico, in s tem tudi identitarno gibanje, je mogoče premagati samo politično. In na terenu, na ulici,” meni Turk.

“Smo danes daleč od tega? Zelo daleč,” še dodaja.

Celoten članek, napisal ga je Primož Cirman, lahko preberete na spletni strani Siola.Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s