Med nebesi in peklom

Prispevek k 50. obletnici maja ’68, ki je v Italiji trajal več kot deset let.

V tem času, vzporedno in prepletajoč se z brigadisti in drugimi skupinami levičarske urbane gverile, je zraslo heterogeno in radikalno gibanje Avtonomija. Eden opaznejših predstavnikov operaističnega gibanja Sergio Bologna govori o rekompoziciji delavskega razreda, novi subjekt oziroma novi proletariat je radikalno nastopil s svojimi zahtevami. Gibanje se je leta 1977 znova našlo na fakultetah, razhod med komunistično partijo in gibanjem je bil dokončen – v enem od bolj znanih dogodkov tega leta so študenti in avtonomni v Rimu z univerze pregnali sindikalnega liderja in člana komunistične partije Luciana Lamo.

Spopadi s policijo in skrajno desnico so zahtevali ranjene in mrtve. Pietro Bruno, Giannino Zibecchi, Mario Salvi, Francesco Lorusso in številne druge aktivistke in aktivisti levičarskih skupin so padli pod streli in udarci policije in karabinjerjev med letoma 1975 in 1977. »Rdeči« in »črni« so vodili teritorialni boj, italijanska mesta so bila razdeljena. Pretepi, atentati, eksplozije. Dan za dnem. »Črni teroristi« so konec sedemdesetih let ustanovili novo generacijo militantnih organizacij, nastanejo Nuclei Armati Rivoluzionari, Costruiamo l’azione, Terza Posizione.

Začetek konca Avtonomije je bilo prav vprašanje nasilja, vprašanje militarizacije boja. Oborožene formacije levičarske urbane gverile (Rdeče brigade, Prima Linea, Proletari Armati per il Comunismo idr.) so polnile svoje vrste. Konec zgodbe že poznamo, smrt Alda Mora je pomenila poraz vseh. Ko je 2. avgusta 1980 razneslo še peklenski stroj na železniški postaji v Bologni (več kot 80 mrtvih in 200 ranjenih), za napad so bili obsojeni pripadniki neofašistične organizacije Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR), je bilo sanj o nebesih na zemlji konec.

Kako zelo globok in vsesplošen poraz je levica (Demokratska stranka to ni!) doživela v Italiji, kaže dogajanje v zadnjih tednih, ko so se za »prestol« prerivali Matteo Salvini, Silvio Berlusconi (del desne koalicije s Salvinijem in Berlusconijem je bila tudi Giorgia Meloni s svojimi »prenovljenimi fašisti«) in Luigi Di Maio. Skupnega mandatarja sta naposled predlagala prvi in tretji, medtem pa je drugemu sodišče odpravilo prepoved opravljanja javnih funkcij. Recept za katastrofo?

Več lahko preberete na spletni strani MMC RTV Slovenija.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s